fbpx

Google va bloca site-urile fara certificate de securitate

 

In primul nostru articol de pe blog, va scriem despre ce este un certificat de securitate si despre gigantul Google. Stiati ca acesta marcheaza toate site-urile fara certificate de securitate ca fiind nesigure?

Ce este un certificat de securitate?

Cand spunem certificat de securitate, ne referim la un certificat care demonstreaza ca site-ul pe care il vizitezi este sigur.  Acestea mai sunt numite si certificate SSL sau mai comun direct https. Datele tale cum ar fi cele de autentificare: parola, mail, username, datele cardului pot fi introduse in site in siguranta. Asta nu inseamna ca nu poate face cineva un stie cu certificat de securitate si sa incerce sa iti fure datele personale. Asa ca ai grija in orice situatie unde iti impartasesti datele personale si faci plati online.

Cum stii ca un site are certificat de securitate?

Sunt doua metode usoare prin care va puteti da seama daca un site are sau nu, un certificat de securitate. Atat pentru prima, cat si pentru a doua metoda, trebuie doar sa arunci o privire. Mai exact, uitate la sau langa adresa site-ului pe care ai intrat.

  1. Pentru prima metoda, trebuie sa te uiti la adresa site-ului pe care tocmai l-ai accesat. Daca incepe cu https, inseamna ca este securizat cu un certificat corespunzator.
  2. La a doua metoda trebuie sa urmaresti in stanga https daca exista un lacat micut. In cazul in care nu exista, site-ul are o problema foarte mare si anume nu este securizat cu un certificat. Altfel site-ul este ok pe aceasta parte.

Site-ul nostru are un certificat de securitate.

 

Nu are certificat de securitate.

 

Metodele sunt dependente una de alta. Adica, un site nu poate avea https fara lacat langa el, asa cum nici lacatul nu poate fi fara https.

In functie de programul (browser) pe care il folositi sa navigati pe internet, ca si design, cele doua obiecte pot fi diferite.

In cazul in care un site nu are lacat, in multe situatii apare chiar textul ca nu este sigur, in limba browserului. Observati si lipsa s-ului de la http.

Mai multe informatii

Daca doriti sa vedeti mai multe informatii in privinta certificatului de pe site-ul pe care te afli, apasa pe lacatul de securitate. Bineinteles, sunt unelte online care iti permit chiar sa afli si mai multe detalii.

Pentru site-ul nostru, ai la indemana urmatoarele detalii:

Certificat de securitate

  1. Ti  se confirma ca este un site cu conexiune sigura. Chiar sunt scrise exemplele pe care le-am enumerat si noi mai sus.

  2. Ai optiuni pentru a lasa aparitia Notificarilor si elementelor Flash.

  3. Se confirma inca odata ca avem un certificat valid.

  4. Vezi numarul de Cookies folosite pe site.

  5. Ai setarile specifice doar site-ului a caror detalii tocmai le vizualizezi.

Ce face Google in privinta site-urilor fara Certificat?

Google este compania care detine cel mai popular motor de cautare de pe internet. Acesta va marca toate site-urile fara SSL ca fiind nesigure. Asta inseamna ca vizitatorii constienti de aceste certificate, isi vor pierde rapid increderea in site-ul tau si nu te vor contacta. Vizitatorii nu vor cumpara daca ai magazin online. Ei nu te vor contacta pentru ca nu prezinti incredere. In cazul magazinelor online, este chiar o cerinta obligatorie acest certificat de securitate.

Exista chiar si un zvon, ca Google nu va mai permite afisarea site-urilor fara certificat in Google Chrome. Acesta fiind navigatorul lor de internet.

Cum rezolvi lipsa unui certificat de securitate?

Desi solutia perfecta si cea mai rapida pare achizitionarea unui certificat, sa stii ca te va ustura la buzunar. Se plateste o taxa anuala si preturile difera in functie de unde iei acest certificat.

In colaborare cu gazduirea pe care o ai, iti putem oferi un certificat de securitate pentru o perioada determinata pentru doar 50 de lei.  Pentru mai multe detalii vezi Serviciul de administrare site-uri.

Surse externe:

  1. https://www.templarbit.com/blog/2018/09/07/the-story-of-why-chrome-and-firefox-will-soon-block-sites-with-certain-ssl-certificates/
  2. https://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-add-ssl-and-https-in-wordpress/

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top